Anadolu'nun üzücü durumu

 

Atı nasıl aldı ve Üsküdara
nasıl geçti acaba?
   ANADOLUNUN ÜZÜCÜ DURUMU:

Batılı Emperyalistler ve ortakları Anadolu’dan kovuluşlarının intikamını “100 yılın intikamı” olarak alacak ve Anadolu’yu Orta Doğu cehennemine katacaklar mı?

Benim yanıtım, böyle bir olasılık artıyor. Peki, neden? Çünkü uygun koşulları İkinci Dünya Savaşından beri oluşturdular ve geliştirdiler. Böylece, Anadolu’da devlet dışı ve devlet kurumları içi, çok uzun zamandır başarıyla sürdürülen, belli biliş ve davranış yönetimi biçimleriyle “günümüzdeki düşünsel ve davranışsal egemenliği büyük ölçüde sağladılar. Güçsüzleştirilmiş kitleri bir taraftan maddi olarak giderek daha çok yoksullaştırırken, aynı anda, onları soyut değerlerle düşünsel, duygusal ve vicdansal olarak hunharlaştırıp sefilleştirerek yoksunlaştırdılar: Kendilerini bu hale getirenlere kurtarıcı gibi sarılan bilgiçlik taslayan cehaleti yaygınlaştırdılar.

Özellikle 1980lerden beri bu tür koşulları yaratma nicel ve nitel olarak yaygınlaştırıldı. Bu cehalete bilgiçlik taslatan, demokrasinin ve özgürlüğün, seçimin ve seçmenin ve seçilmenin ne olduğu hakkında en küçük doğru bir bilgiye sahip olmayan mankafalığı yücelten sosyalleştirilmişlik ortamında:

(a) CHP kendi oyunu en fazla birkaç ötesinde artıramaz.

(b) Millet ittifakının gerçekleri açıklamasının, ölçütleri "gerçekler olmayan" ortamlarda hiç bir oluumlu anlamı ve etkisi yoktur. Kılıçtaroğlu, bırakın acı gerçekleri sunmasını,  beş vakit namaz kılsa, her Cuma farklı bir kentin camisinde Cuma namazı kılsa, hatta Hacca gidip gelse bile, Kılıçtaroğlunun, Anadolu’da egemen olan “mantık ötesinin mantığı ele geçirmiş” olması, yani mantığın yerini metafiziğin, hürafelerin, elbette irrasyonel ve bencil bireysel çıkar hesaplarının alması gibi nedenlerle; ve bunlara ek olarak binlerce yıldır “geliştirilmiş bahaneler, geçersiz gerekçeler” ve “egemen çevre baskılarının caydırıcılığı” sayesinde, anlamlı sayıda destek alma olasılığı yoktur.

 (c) CHP muhazafakar sağ denenler ile ortaklıklar kursa bile, ve Kürt halkının ve benim gibi çok acil durumlar dışında CHP’ye oy vermeyenlerin oylarını alsa bile, Aziz Nesin’in bir cümleyle betimlediği beyinsel yapıya sahip kitlelerden oy alamaz. Eğer kazara % 50 +1 üzerinde oyu bu ortaklıklar nedeniyle alabilirse, bu bir mucize olur. Depremler, açlıklar, sefaletler olsa bile.  Neden? Bir Arjantinli-Amerikalı arkadaşımın söylediği ile yanıt verip bitireyim: Arjantin halkı çelme takılarak çamur balçığı içine düşürülse bile, o çamur içinde sürüne sürüne ve o balçığı yiye yiye hayatına devam eder. (Elbette bu sırada Tanrıya kendisini bu çamurla sınadığı, terbiye ettiği için dua eder, çünkü çaresiz bırakılmışa bırakılan tek soyut sığınak duaları ve beddualarıyla Tanrıdır).

Son bir söz; Kılıçtaroğlu ve millet ittifakı, seçilseler de seçilmeseler de, dünyadaki ve özellikle Türkiyedeki ekonomik durumun ciddi şekilde kötüye gideceği bir yaz mevsimi ve daha kötüye gidecek sonbahar ve sonrasında, büyük kapitalistler için yeni soygun fırsatları elde edeceği ve küçük kapitalistler ve kitleler için ciddi felaketlerin yaşanacağı bir yıl geliyor. Kendi kölelik ve sömürü koşuluna isteyerek ve arzuyla katılanlar, başlarına geleceklerini hazırlayan ve destekleyen koşulları da yarattıkları için, hak ettiklerini, tarih boyu olduğu gibi, alacaklardır: Daha çok sefalet, daha çok kin, nefret ve saldırganlık. Fakat, haketmeyen insanlar elbette, cehaletin, kötülüğün, vicdansızlığın ve kötülerin egemenliğinde yaşamayı hak ediyorlar mı?      


Share:

Translate

Çok Okunanlar

YENİLER

Labels Etiketler

Burs ve Kitap

Kitaplar BEDAVA

Kitaplarımın hiçbiri kesinlikle satılık değildir (olası istisnai durum için lütfen okuyun). Gerçi birkaç öğrenciye burs vermek için  bi...