İnternet Kullanıcıları ve Kullanımın Doğası

Güçsüzleştirilmiş Güçlülerin Kullanım Biçimleri 

irfan erdoğan 


Geniş kitleler, kısa zamanda, internete girmeyi ve arama motorlarını kullanmayı öğrenmektedirler. 2000’de Türkiye’de 2 milyon ve 2006’da 10 milyon olan kullanıcı sayısı, Haziran 2010’da 35 milyona sıçramıştır. 

Kitlelerin büyük çoğunluğunun kullanımı boş vakit geçirme, eğlenme ve “chat/gevezelik” denen konuşma faaliyetleri içine düşer. Diğer faaliyetler eğitimle ilgili materyalleri bulma, ödev yapma, müzik/film ve program indirme, çeşitli gruplarda tartışmalara katılma, bir şeyler satın alma gibi faaliyetlerdir. İnternet insanların boş vakit geçirme, oyun oynama ve eğlence için yüzyüze sosyal ilişkiyi seçme yerine, televizyonun yanında, internet ile yaptıkları faaliyetleri seçtiklerini göstermektedir. Sosyal medya denen internet, aslında gerçek sosyal olanın yerini almakta ve sahte-sosyali ve vekaleten-gereksinimler gidermeyi çok daha yaygınlaştırmaktadır. Eskiden mektup ve telefon, sosyalin yerini alan araç değildi, gerçek insanların gerçek yüzyüze ilişki kurmasına ilave olan, eksiği tamamlayan araçtı. Sosyal medya olarak nitelenen internet ile hem yazıyla hem de görüntü ve sesle iletişim ve ilişki kurma, ki bu asla gerçek insanların gerçek bir yerde birlikteliğini anlatan sosyal ilişki değildir; teknolojiyle aracılanmıştır ve sosyale ek veya tamamlayıcı değil, sosyal denen ilişkinin yerini almıştır. Böylece, sosyal ilişki teknolojiyle aracılanmış araçla ve bu aracın yarattığı siberuzay denen teknolojik-mekanı kullanarak gerçekleştirilmektedir. 

Diğer kişilerle iletişim için insanlar 

· Eposta: “Eski tarz” olarak nitelenen; ama en çok kullanılandır. 

· Anında mesaj: ICQ ve AOL ile başlayıp gelişti. 

· Facebook, Flickr, Twitter, Bebo, Linkedln ve MySpace gibi çok sayıdaki sosyal network sitelerinden birini veya birden fazlasını kullanmaktadırlar. 

· Çeşitli internet forumlarına katılmaktadır 

· Bazıları ya kendi web sayfalarını açmakta, ya kendi bloglarını açmaktadır ya da çeşitli bloglara üye olmaktadır. Dolayısıyla, internette milyonlarca blog vardır. Önde gelenleri arasında Goggle’ın Blogger, Wordpress.com, Typepad ve Posterous bulunmaktadır. 

· VOIP: Yeni gelişen internet braodband üzerinden telefon. 

· OnLine alışveriş: Bu tür alışveriş marketlerine ilk başlangıçlar 1990larda, Pizza Hot, İntershop, Amazon ve eBay tarafından yapıldı. On Line Shopping Mall’lar gelişti. Bu tür alışverişi yapanlar, arama motoru kullanarak istediklerini arayıp, bulup, seçip, sipariş verip alabilmektedir. Araştırmalar, bu tür kullanıcıların büyük çoğunlukla orta sınıf ve üzeri, eğitilmiş insanlardan olduğunu göstermektedir. 

· Online oyun ve oyun indirme 

İletişimi anlamak kitabından
Share:

Translate

Çok Okunanlar

YENİLER

Blog Arşivi

Labels Etiketler

Burs ve Kitap

Kitaplar BEDAVA

Kitaplarımın hiçbiri kesinlikle satılık değildir (olası istisnai durum için lütfen okuyun). Gerçi birkaç öğrenciye burs vermek için  bi...