Nietzsche ve Şahaneleştirilmiş Anlamsız-Anlamlılığın Anlamı



Nietzsche ve Şahaneleştirilmiş Anlamsız-Anlamlılığın Anlamı

İrfan Erdoğan 

Bu yazıda Nietzcshe’nin görüşleri, günümüzdeki çeşitli yansımalarıyla ilişkilendirilerek, irdelendi. Derginin sayfa sınırlılığı nedeniyle elbette irdeleme ayrıntılı olmadı, ama önemli olarak görülenler özlüce ele alındı. Amaç, Nietzsche’yi, kötülemek değil. Nasıl ki Gramsci gibi insanın insanca yaşamını özleyen ve onun için çaba gösteren bir insan, sonradan ultra-sağcıların ve “ebedi düşman” Marx’a karşı olan çeşitli “eleştirel yaklaşımlar tarafından” kullanılmışsa ve kullanılıyorsa, Nietzsche de benzer şekilde, günümüzdeki egemen yapıları ve ilişkileri savunmada destek arayan “eleştirel birileri” tarafından kullanılmaktadır.  

Acıklı bir yaşamın özeti

Friedrich Nietzsche 1944’de, babası dini görev yapan bir ailede doğdu. Babasının 1849’da ve kardeşinin 1850’de ölümüyle, kadınlar tarafından yönetilen bir ailede büyüdü. Din, Alman edebiyatı ve klasiklerle ilgilenerek başlayan eğitimine, Bonn  Üniversitesinde  din bilimi (teoloji)  ve felsefe ile devam etti. Çok çalışkan olduğu için, daha doktorasını almadan, 24 yaşında, Basel Üniversitesi, onu Klasik Felsefe başkanı yaptı. On yıl sonra, 1879’da sağlık nedeniyle emekli oldu. 1889’da, yaşam öyküsünden anladığım kadarıyla, duyarlı bir insan olmasının ve kalıtımsal nedenlerle, (babası gibi) delirdi ve 1900 yılında öldü. Delirmeden önce, dokuz kitap bastırdı ve basılması için dört kitap yazdı.

Makaleyi okumak için buraya tıklayın



Share:

Translate

Çok Okunanlar

YENİLER

Blog Arşivi

Labels Etiketler

Burs ve Kitap

Kitaplar BEDAVA

Kitaplarımın hiçbiri kesinlikle satılık değildir (olası istisnai durum için lütfen okuyun). Gerçi birkaç öğrenciye burs vermek için  bi...